alien-41614_640Nagyon sok kisgyermekes anyuka életét keseríti meg a gyermeke úgynevezett hisztis korszaka. Nagyon sok anyuka érzi ellene irányuló “támadásnak” a gyermeke dühkitöréseit. Valljuk be magunknak, milyen sokszor gondoltuk azt, hogy ezt már megint azért csinálja, hogy ne hogy legyen egy perc nyugtom, ne hogy már jól érezzem magam… nem elég éjszaka még nappal is….stb.

Nos, hát én is jártam ebben a cipőben annak idején, és én is pont így gondoltam akkor még…

De miért is gondoljuk így? Mert nem tudunk túl sokat erről a korszakról, nem tudjuk milyen fontos dolog is ez gyermekünk életében. Ezért gondoltam hogy megosztom veletek, kisgyermekes anyukákkal, hátha segít Nektek megérteni gyermeketek ezen korszakát.

 

Mi történik ilyenkor a gyerekemmel?

A hisztizés a düh kiengedésének egy természetes módja. A dühös gyermek sír, csapkod, rugdos a lábával és van aki földhöz is vágja magát. Ez egy hangos, de nagyon fontos és egészséges stressz levezető folyamat, nem pedig rosszalkodás. Van olyan anyuka aki a gyermeke csendes sírását el tudja fogadni, de a hisztit már nem. Mind a két formára ugyan az a reakció válik be a szeretet és az elfogadás! Születésünktől kezdve jelen van a sírás életünkben, de ebben a korban még senki nem gondolja ezt hisztizésnek. Kb.1-2 éves kor körül alakul ki gyermekünknél a vágy az önállóság érzésére. Ez miatt többször frusztrálódhat gyermekünk, ami dühkitörésben nyilvánulhat meg. Ehhez a kitöréshez szükségesek az ún.aktív mozdulatok, (rúgás,csapkodás) mégpedig azért, hogy a stressztől származó energia levezetődjön. Ha túl sok ilyen kitörés van egymás után gyermekünk életében, intő jel lehet, hogy odafigyeljünk arra hogy mi okozhat ilyen stresszt számára:

  • Lehet hogy napközben nagyon pörög a család?
  • Lehet hogy testvérféltékenység áll a háttérben?
  • Lehet hogy anyuka-apuka külön költözött?
  • Lehet hogy valaki büntetően bánik picurkánkkal?
  • Lehet hogy beteg?

Ha úgy gondolod hogy egyik sem, akkor lehet hogy csak egy olyan szakaszon megy keresztül amikor könnyen borul a bili nála…

Vagy ha a boltban jön rá éppen a negyed óra?

Ha olyan dologért hisztizik amiről úgy is tudja, hogy nem fogja megkapni?

 

Mit tehetsz a hisztiző gyermekedért?

Mondhatsz nemet pl. egy szelet csokira, de itt már igent is mondtál egy dühkitörésre. Nem szabad beadni a derekunkat a hiszti hatása miatt, nem kell megváltoztatni az elvárásainkat sem. Had engedje ki magából azt a rossz érzést, amit az miatt érez hogy nem kapta meg azt a szelet csokit, vagy bármi mást amit szeretett volna. Ha ehhez egy hiszti rohamra van szükség, hát legyen, utána valószínű hogy vidáman és nyugodtan fog előbújni. Elmúlik belőle a harag minden szikrája. Közben mindig maradj a közelében és figyeld Őt. Ajánld fel neki hogy ölbe veszed, de ha nem kéri nem kell erőltetni. Meg kell neki mondani hogy nem baj ha kimutatja a haragját te akkor is szereted. Van úgy, hogy jelentéktelen dolog miatt is hiszti roham alakul ki. Ez valójában ürügy arra, hogy kiadja magából az addig különböző okok miatt felgyülemlett stresszt. Ha igazi könnyek potyognak akkor az valóban egy stresszoldás mert könnyeket nem lehet megjátszani. De, ha minden kis nyafogásnál eleget teszel a kérésnek, csak azért hogy béke legyen, meg akadályozod nála hogy kiengedje magából a feszültséget. Ezért lehet az, hogy túl erőszakossá válik, ami azért van mert keresi az ürügyet feszültsége kiadására.

 

Ha már kivagy ettől az állapottól…

Ha nehezen viseled ezeket a kitöréseket, az azért van, mert te mint szülő is vágysz arra, hogy megszabadulj a benned összegyűlt feszültségtől. Valószínű, hogy gyermek korodban amikor te is ki akartad adni magadból a haragot, nem hagyták vagy büntetést kaptál érte. Ha ezek a kitörések belőled haragot váltanak ki, érdemes felkutatni gyermekkorod traumáit, mert valószínű hogy veled is történt hasonló rossz élmény ami miatt így reagálsz.
Ha nyugodt és kiegyensúlyozott anyukaként szeretnéd venni az akadályt a gyermeked nevelésében, kérj időpontot elérhetőségeim valamelyikén!

(forrás:Dr.A.J.Solter: A bölcs baba c.könyve)

Iratkozz fel, és azonnal küldök Neked6+1 tippet a délutáni gyakorláshoz
Iratkozz fel, és azonnal küldök Neked
6+1 tippet a délutáni gyakorláshoz
 
AJÁNDÉK!
 
A feliratkozással megkapsz egy 8 részes hírlevél sorozatot, amiben röviden bemutatom Neked ezt a szelíd gyógymódot.
Email*
Név*
Ismerd meg és fogadd el az adatvédelmi tájékoztatót itt olvasható*
ellenőrző kód:

You have Successfully Subscribed!

Shares
Share This