brothers-457237_640Anyáknak a gyermekekről 1. rész

Szülőként társai leszünk gyermekünknek egy életen át. Szükségünk van sok elfogadásra gyermekünk választásai felé. Egy éves korig rengeteg fejlődésen megy keresztül, ami egy rendkívül intenzív tanulási időszakot jelent. Ilyenkor a tanulási képesség is sérülhet.

A szülés-születés rendkívül nagy fizikai megterhelés, még akkor is ha rendben zajlott minden. Szülés után az anya jó ha tisztában van azzal, hogy nagyon hasznos tud lenni ha a következő kb. két hónapban van segítsége a házi és ház körüli munkában. Ez azért fontos hogy mi zavartalanul tudjunk ismerkedni és rá tudjunk hangolódni pici babánkra. Sokaknál ilyenkor alakul ki a szülés utáni depresszió.

El kell engedni azt a rosszul berögzült mintát, hogy csak mi tudunk mindent tökéletesen megoldani. Át kell tudni adni babánkat az apukának is akár, és ha az elején még kicsit ügyetlenül megy is neki a pelenkázás meg kell adni neki is azt a lehetőséget, hogy bele tanuljon, mert nekünk lesz könnyebb, ha bátran rábízhatjuk gyermekünket.

Az első három évben az egység megélése nagyon fontos a gyermek életében. Ez azért is olyan fontos, hogy később (pl.kamaszkorban) legyen mihez visszanyúlnia. Vannak olyan élet helyzetek, amikor az anyának vissza kell menni dolgozni mielőtt a gyermek eléri a három éves kort. Ez okozhat gondot a gyermek életében, de nagyon fontos, hogy ezt a külön töltött időt pótolni kell, a kiegyensúlyozott fejlődése érdekében. A harmadik életév vége felé lesz képes arra, hogy más hasonló korú gyermekekkel is kapcsolatba tud kerülni. Ez egy nagyon fontos állomás, mert ekkortól tudja elengedni az anyát. Ha ez bekövetkezik, biztosak lehetünk abban, hogy nélkülünk is boldogul majd az Óvodában.