Jane Fonda mondatával kezdeném a mai bejegyzést, ami így hangzik …. ,, 50 éves koromban érkeztem az életembe, 70 éves koromban kezdtem el élni..” Mit jelenthet ez? Az én olvasatomban azt jelenti, hogy a mai 40 éves korosztály, még pont időben van abban az esetben, ha változtatni szeretne és hajlandó érte kilépni a komfortzónájából. Egyáltalán nem lehetetlen és reménytelen, mint azt sokan gondolják. Hogy mire lesz hozzá szükséged, azt bemutatom számodra szépen sorban, hétről hétre.

Első és legfontosabb lépés, hogy nagyon kell akarnod a változást. Abban az esetben ha akarod is, meg nem is, akkor az eredmény is ennek megfelelően alakul, mert nem tudod elkötelezni magad a cél mellett maximálisan. Képzeld el milyen lenne, ha egy varázspálcával eltüntethetnéd az összes akadályt a célod elől. Ha lenne elég időd, elég pénzed és a megfelelő tudásod is meglenne hozzá. Ha lenne megfelelő kapcsolati tőkéd. Ha ezek mind adottak lennének, milyen célt tűznél ki magad elé és mennyire lennél motivált? Játszadozz el ezzel a gondolattal, és ennek megfelelően tűzd ki a célod.

Következő feladat, hogy hinned kell benne, hogy ezt meg is tudod valósítani. A lényeg, hogy olyan reális célt tűzz ki magad elé, ami hihető a számodra. Például ha az a célod a változtatással, hogy több pénzt, nagyobb bevételt szeretnél, akkor először ne az legyen a célod, hogy fél év alatt megduplázod a bevételedet, hanem az, hogy 30 % bevételnövekedést érj el. Ez így hihető és teljesíthető is abban az esetben, ha kimozdítod magad a komfortzónádból és hajlandó vagy cselekedni. Ez reális cél, ami nem fog leblokkolni, hanem motiválni fog és cselekvésre ösztönöz. Tehát, ne legyen nagyon távoli a cél amit szeretnél megvalósítani az aktuális lehetőségeidtől, élethelyzetedtől. Örülni neki és tenni érte abban az esetben tudsz, ha megvan közted és a célod között a harmónia. A coachingban nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a pontos és reális cél meghatározására, hiszen a jó cél viszi előre a folyamatot. Erről bővebben a lent becsatolt linken tudsz utána olvasni, illetve itt tudod a kérdésedet a témával kapcsolatban feltenni.

Következő feladat ha megvan a célunk az, hogy leírod. Nem elég csak gondolatban tervezgetni, nagyon fontos, hogy le is legyen írva. Amikor ezt megteszed, át tudod érezni a hozzá kapcsolódó jó érzéseket. Ennek hatására szinte beleprogramozod azt a tudatalattidba, ami onnantól kezdve azon dolgozik, hogyan lehetne megvalósítani. A tudatalatti nagyon szereti a számokat, ezért ne általánosítva írd le ha több pénzt szeretnél, hanem pontos számokat, amihez csatolj dátumot, hogy mikorra szeretnéd a megvalósulását. Majd ha ez megvan vizsgáld meg, hogy állsz anyagilag most, mert ha tisztán látod magad előtt hol tartasz, könnyebb lesz az előre lépés.

Majd sorold fel magadnak azokat az előnyöket, amik megvalósulnak a célod elérésével. Legalább 10 okot sorolj fel, miért lesz jó, ha eléred a célodat. Miért lesz jó a családodnak, ha te több pénzt fogsz keresni, ha több időd lesz? Miben leszel te másabb a mostani állapotodhoz képest, ha eléred a célodat? Ha ezeket mind összegyűjtögeted, segíteni fog neked abban, hogy erőt meríts belőle azokon a napokon, amikor azt érzed nem haladsz úgy, ahogy szeretnéd, ezért háttérbe szorulhat a motivációd.

A határidő megadása is kulcsfontosságú dolog. Világosan kell látnod, hogy mikorra szeretnéd elérni a célt. Fontos, hogy reális legyen, mint már fentebb említettem. Kijelölheted például a nagy célod végső határidejét, majd a hozzá vezető utat is szétoszthatod részcélokra / feladatokra, és ezek megvalósulásának is adj meg pontos határidőt.

Számolnod kell a felmerülő akadályokkal is. Mik lehetnek azok és hogyan tudod megoldani őket?! Milyen ismeretekre van még szükséged az út során? Amint ezeket összegyűjtötted, már kezdj is tenni valamit az elhárításuk érdekében. Ne húzd az időt, mert az idő pénz! Ha szakmai fejlődésre van szükséged, akkor keress egy olyan képzést még ma, aki tud ebben segíteni. Ha támogató csoportra van szükséged, akkor lépj be olyan csoportokba, ahol inspirálódni tudsz, ahol elmondhatod a tapasztalatod és mások is elmondhatják az övéket, amiből szintén tanulsz. Abban az esetben viszont ha az segítené a haladásodat, növelné az erődet ha egy személyben csak téged támogatnálak és tetszett ez a tartalom, iratkozz fel a hírlevelemre, melyet ezen Kérdéssor letöltésén keresztül tudsz elérni. A Kérdéssor letöltése számos lehetőséget tartalmaz számodra! Töltsd le innen:

foto: pixabay

Köszönöm szépen a figyelmed!

Szeretettel,

Éva