Egy kedves Business ügyfelem fejlesztése kapcsán tértünk ki a pénzhez való viszonyára és a pénztudatosság fontosságára. Mivel nagyon sokunkat érinthet a téma, megosztok róla pár gondolatot ebben a bejegyzésben. Fogadjátok szeretettel!

Kutatási eredmények már elég régen kimutatták, hogy pénzügyi problémáink legfőbb oka nem az alacsony bevételekben keresendő elsősorban, hanem önfegyelmünk hiányában.

Miért okoz ez gondot?

Ennek oka gyermekkorban keresendő. Amikor még kisiskolások voltunk és pénzt kaptunk a szüleinktől – zsebpénz, ajándék formájában – első dolgunk a boltba vezetett elkölteni, csokit vettünk rajta (vagy ki, amit szeretett). Emlékeztek rá? Ettől nagyon boldogok voltunk, nagyon élveztük a vásárlást. Az ilyen vásárlások alkalmával kialakult és bevésődött a tudatalattinkba, hogy a pénz költése boldogságot és szabadságot jelent. Felnőttként amikor pénz érkezik a számlánkra automatikusan bekapcsol ez a minta és jön a késztetés, hogy vásárolni kell valamit, mert az olyan jó érzés. Nyilván az életünk velejárója, hogy hónapról hónapra vannak költségeink és kiadásaink, nem is erről van most itt szó. De nézzünk meg egy nyaralást is. Nyaralás alkalmával még jobban felerősödik a pénzköltési vágy, és többet költünk olyan dolgokra, amit sima hétköznapokon eszünkbe sem jutna megvenni. Ez szintén a boldogságunkhoz köthető. Ha nyaralni megyünk boldogok vagyunk és jól érezzük magunkat. Egyáltalán nem véletlen, hogy a strandokon, nyaralóhelyeken egymást érik az ajándékot árusító pavilonok. Otthon eszünkbe sem jutna újabb hajcsatot, bögrét vásárolni de ott mindenképp megvesszük. Minél boldogabbak vagyunk, annál többet költünk.

Mit tudunk ilyen esetekben tenni?

Első lépésként fel kell ismerni, ha ez nálunk is így működik, majd át kell alakítani a pénzhez fűződő viszonyunkat. Meg kell keresnünk – akár egy szakember segítségével – azt a programot a tudatalattiban, amikor elhittük, hogy a boldogság egyenlő a pénzköltéssel. Majd ezt a programot át kell írni, hogy a boldogság egyenlő a megtakarítással. Mindegy hány éves vagy, kezdj hozzá minél előbb. Nyiss egy külön számlát vagy vegyél perselyt magadnak. Erre a számlára utald át a fizetésed pár % -át, vagy dobd a perselybe. Amikor ezt teljesíteni tudod hónapról hónapra emeld a megtakarítás összegét folyamatosan. Amikor már látod, hogy szépen gyűlik a pénzed az örömöt fog okozni és nem érzel késztetést a felesleges pénzköltésre. Hányszor hallottuk már, hogy pénzt csak pénzel lehet ” csinálni.” Ezt én igaznak is gondolom, mert amikor látod, hogy szépen gyűlik a pénzed, ( és most ne mindjárt milliókban gondolkozzunk) az örömöt fog okozni Neked és általa olyan energiákat közvetítesz, ami még több pénzteremtő lehetőséget fog behozni az életedbe. Sokszor olyan helyről, amit nem is gondoltál volna. Felszabadultabban érzed majd magad és átalakul a pénzköltési szokásod. Sokkal tudatosabb leszel, és kevesebb pénzből is több mindent megengedhetsz magadnak. Ezzel pedig nő az önbecsülésed, önbizalmad.

Mit tudsz tenni?

Hozd meg a döntést minél előbb te is, hogy átnézed, megreformálod pénzügyeidet és általa eléred az anyagi függetlenséget. Ha tetszett ez a bejegyzés, iratkozz fel hírlevelemre is, melyet ezen Kérdéssor megválaszolásán keresztül tudsz elérni:

Köszönöm szépen a figyelmet és jó munkát kívánok!

Éva