Anyáknak a gyermekekről 2.rész – Gyermeknevelés munka mellett

Az előző részben már említettem hogy jöhetnek életünkbe olyan élethelyzetek, amikor az anyának előbb vissza kell menni dolgozni, mint ahogy a gyermek eléri a 3 éves kort. Ez okozhat gondot a gyermek életében, de okos megoldásokkal ez jól korrigálható. Munka mellett a gyerekekkel szinte lehetetlen elég időt tölteni, állandó rohanásban vagyunk, ezért sokszor lepattintjuk gyermekünket. De a gyermek ezt  megjegyzi, mégpedig azért mert gyermeki mivoltukból adódóan hiányzik nekik a teljes együttlét.

Pár mondatban szeretném bemutatni milyen megoldások lehetnek segítségünkre.

gyerekneveles munka mellettHa egész nap nem tudunk gyermekünkkel lenni, akkor legalább este pótolni kell ezt a kiesett időt mert a minőségi idő fontos a gyermekek életében. Ha későn érünk is haza mindenképp időt kell adni a gyermeknek, hogy legalább a játékait meg tudja nézegetni, de ha le ülünk vele egy kicsit játszani, az mindennél többet ér. Inkább ne legyen meleg vacsora, mert a gyermek nem a meleg vacsorát fogja hiányolni hanem azt, hogy nem ültünk le vele játszani. De ha leülsz vele, akkor teljesen rá kell figyelni, és nem pedig arra gondolni hogy halomban áll a szennyes vagy mi lesz másnap a munkahelyen. Figyeljünk csak a gyermekre, nézzük hogy játszik, vegyük észre hogy rakja egyre ügyesebben az építőkockát stb.

Ha egész héten alig vagyunk otthon, nem baj ha hétvégére nem szervezünk programot. A gyerekeknek kell az idő amit otthon tudnak tölteni a játékaik társaságában. Vagy az is sokat szokott segíteni ha csak úgy összebújva a kanapén a szülővel mesét olvasnak. Ha feszült a gyermek nem még több programot kell szervezni,hanem még kevesebbet.
Ha úgy érzed ez számodra is egy probléma, de valami miatt nem tudsz rajta változtatni, akkor bátran kérj segítséget elérhetőségeim valamelyikén.

Mindig van választás, válaszd az hogy jól érzed magad!