stresszoldas kezelesElső találkozásunk alkalmával a kliens elmondja mi a problémája, mi az amin változatni szeretne. Ezt követően meghatározunk egy célt, amit az oldások során el szeretnénk érni. Ez mindig egy pozitív mondat. Ha több probléma is felmerül, akkor az izomtesztelés segítségével meghatározzuk, hogy melyik az a fő probléma, amivel elsőként dolgoznunk kell – ami nagy valószínűséggel – oldja a másik felmerülő problémát is.

Ha ez megvan, elvégezzük az ún. előteszteket, aminek a célja, hogy tesztelhető állapotba hozzuk az izmokat, mert ez az alapja a pontos és megbízható izomválasznak, amivel aztán az oldás során dolgozunk. Ha ez is megvan, utána tudunk neki kezdeni a tényleges oldási folyamatnak.

Az oldás gerince a Viselkedési Barométer, aminek segítségével tudjuk kitesztelni, hogy az adott problémához milyen negatív érzelmi töltet társul a jelenünkben. Itt kiderül az is, szükségünk van-e valamilyen korrekcióra, ha igen, elvégezzük azt. Ezek egyszerű gyakorlatok, amiket a kliens egyedül is el tud végezni. Ha a jelenben elvégeztük a dolgunkat az izomtesztelés segítségével elindulunk a “múltba”, ahol megkeressük azt a kort, ahonnan a jelenbeli probléma ered. Ide még további információ tesztelésére van szükségünk, hogy be tudjuk azonosítani az akkor történt eseményt. Majd azt is kiteszteljük milyen korrekció oldja a régről fennálló problémát.

Ezt követően a fentebb említett Viselkedési Barométeren kitesztelt pozitív érzelmi állapot izomteszteléssel történő betáplálásával “vissza jövünk” a jelenbe. (Azt hogy a “mútba” és “vissza a jelenbe” azért emeltem ki, mert az oldás során a kliens mindvégig tudatos marad. Amikor stresszoldás alkalmával arról beszélünk, hogy a múltba megyünk, majd jövünk vissza ez csak az izomteszteléssel történő kor beazonosítását jelenti.)

Ha ez megvan kiteszteljük, hogy szükségünk van-e még valamire (korrekcióra) a sikeres oldáshoz. Ha ez is rendben van, befejezhetjük és lezárhatjuk az oldási folyamatot.

 

Itt engedjetek meg még egy gondolatot:

Annak ellenére, hogy oldásnak hívjuk ezt a folyamatot, ez nem azt jelenti, hogy a terapeuta oldja meg a kliens problémáját. Ő csak segíti, vezeti a hozzá fordulót abban, hogy megtalálja problémája gyökerét és segít a kliensnek, hogy fel tudja ismerni azt, hogy mit kell másként tennie, hogy a fennálló problémája megoldódjon. Ha ez a felismerés megtörtént, a kliens feladata és felelősége, hogy változtasson életén ezáltal megoldja problémáját.

A változás beindulása mindenkinél egyéni, mindenki a saját tempójában tud csak változni.

Általában 3-4 alkalomra is szükség lehet egy-egy probléma megoldására, de találkoztam már olyan esettel is, amikor két alkalom is elég volt a változáshoz. Ez attól is függ, milyen régóta áll fenn az adott probléma. Minél régebben fennálló problémáról van szó, annál tovább tarthat annak megoldása.

 

Kérdésed van? Tedd fel itt hozzászólásban!